
YETİŞKİNLERE
ÇOCUK HAKLARI
Çocukların haklarını bilmeleri, onların birer yetişkin olduklarında hak temelli düşünce ile hayatlarına yön verebilmelerini sağlar.
Sadece İNSAN olarak doğduğumuz için sahip olduğumuz hakların tümü İNSAN HAKLARIdır! 18 yaşından küçük tüm bireylerin de sadece ÇOCUK oldukları için sahip oldukları hakların tümü ÇOCUK HAKLARIdır.
ÇOCUK HAKLARI
NEDEN GEREKLİDİR?
Çocuklar, oy veremedikleri, politik veya ekonomik kararları etkileme olanakları olmadığı ve sosyal hayat becerilerini öğrenmek zorunda oldukları için toplumun korunmasız alanında bulunurlar.
Çocuklar bir anlamda, toplumu oluşturan yetişkinlerin verecekleri kararlardan KORUNMAYA MUHTAÇtırlar.
Çocuklar hayatlarını sürdürebilmek için yetişkinlere bağımlılardır. Bu bağımlılığı kontrol ettirebileceği bir düzeni de bilmemektedir.
ÇOCUK HAKLARI
EVRENSELDİR
1989 yılında TÜM DÜNYA DEVLETLERİ çocuklara haysiyetli bir dünya yaratabilmek için Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşmeyi kabul etmişlerdir.
Dünya tarihinde ilk defa, uluslararası bir belge 196 ülke tarafından kabul edilerek dünyadaki en geniş konsensüs sağlanmıştır.
Bu konsensus, 18 YAŞINDAN KÜÇÜK HERKESİN, üzerlerinde TARTIŞMA KABUL EDİLMEZ ve ZORUNLU, sosyal, ekonomik, medeni, kültürel ve politik hakları haiz olduğu üzerindedir.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇOCUK HAKLARINA DAİR SÖZLEŞME SADECE SEMBOLİK BİR ULUSLARARASI BELGE DEĞİL, HUKUKİ BAĞLAYICILIĞI OLAN BİR SÖZLEŞMEDİR.
Sözleşme sembolik olarak, üzerinde güzel sözcüklerin bulunduğu sadece ilham verecek bir belge değildir. Aksine bir uluslararası hukuk metnidir. İmzalamış devletler, bu Sözleşme’ye aykırı davrandıklarında Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Komitesi’ne bireysel başvuru yapmak mümkündür. Komite aynı zamanda imzacı devletlerin Sözleşme’ye uygunluğunu da denetler. ÇOCUĞUM HAKLIYIM! Bu Sözleşmedeki hakları farklı oyunlarla öğretmeyi amaçlar.


Eşitlik Hakları

Barınma Hakları

Vatandaşlık ve
Ad Hakkı

Bakım Hakkı

Beslenme Hakları

Oyun Hakkı

Özgürlük ve
Güvenlik Hakkı

Eğitim Hakkı

Barış Ortamında
Yaşama ve Korunma Hakkı

Çalıştırılma Yasağı

Toplum Sorumluluğu Bilinci

İfade Özgürlüğü Hakkı

Kötü Muamele Yasağı

Aile İçinde
Büyümüe Hakkı

Temiz Bir Çevrede Yaşama Hakkı
